Soal Olimpiade Fisika Internasional 97 plus kunci

Posted: March 30, 2008 in Tak Berkategori
Tags: , , , , , , , ,

[Baca Selengkapnya]

OLIMPIADE FISIKA INTERNASIONAL 1997

PHISICS OLIMPIAD 1997 MULTIPLE CHOICE SCREENING TEST

30 QUESTIONS—40 MINUTES
INSTRUCTIONS
DO NOT OPEN THIS TEST UNTIL YOU ARE TOLD TO BEGIN
This test contains 30 multiple choice questions. Your answer to each question must be marked on the optical mark answer sheet that accompanies the test. Only the boxes preceded by numbers 1 through 30 are to be used on the answer sheet. Select the single answer that provides the best response to each question. Please be sure to use a No. 2 pencil and completely fill the box corresponding to your choice. If you change an answer, the previous mark must be completely erased. A hand-held calculator may be used. However, any memory must be cleared of data and
programs. Calculators may not be shared. Your grade on this multiple choice test will be your number of correct answers. There is no penalty for guessing. It is to your advantage to answer every question.
The values of some possibly useful constants are given below:
mass of electron me = 9.1 x 10-31 kg
mass of proton mp = 1.7 x 10-27 kg
electronic charge e = 1.6 x 10-19 C
speed of light c = 3.0 x 108 m/s
Coulomb’s constant k = 9.0 x 109 N·m2/C2
permittivity constant e0 = 8.9 x 10 C / 2
m = p -7 T·m/A
G -11 N·m /kg
mass of Earth E = 6.0 x 1024 kg
radius of Earth RE = 6.4 x 106 m
gravitational field at Earth’s surface g = 9.8 m/s2
speed of sound (20 oC) vs = 340 m/s

DO NOT OPEN THIS TEST UNTIL YOU ARE INSTRUCTED TO BEGIN
Copyright © 1997, AAPT
1997 Physics Olympiad page 1

1. Starting from rest at time t = 0, a car moves in a straight line with an acceleration given by the accompanying graph. What is the speed of the car at t = 3 s?
A. 1.0 m/s
B. 2.0 m/s
C. 6.0 m/s
D. 10.5 m/s
E. 12.5 m/s

2. A flare is dropped from a plane flying over level ground at a velocity of 70 m/s in the horizontal direction. At the instant the flare is released, the plane begins to accelerate horizontally at 0.75 m/s2. The flare takes 4.0 s to reach the ground. Assume air resistance is negligible. Relative to a spot directly under the flare at release, the flare lands
A. directly on the spot.
B. 6.0 m in front of the spot.
C. 274 m in front of the spot.
D. 280 m in front of the spot.
E. 286 m in front of the spot.

3. As seen by the pilot of the plane (in question #2) and measured relative to a spot directly under the plane when the flare lands, the flare lands
A. 286 m behind the plane.
B. 6.0 m behind the plane.
C. directly under the plane.
D. 12 m in front of the plane.
E. 274 m in front of the plane

4. A force F is used to hold a block of mass m on an incline as shown in the diagram. The plane makes an angle of q with the horizontal and F is perpendicular to the plane. The coefficient of friction between the plane and the block is m. What is the minimum force, F, necessary to keep the
block at rest?
A. m mg
B. mg cosq
C. mg sinq
D. (mg/m) sinq
E. (mg/m) ( sinq – m cosq )

5. You hold a rubber ball in your hand. The Newton’s third law companion force to the force of gravity on the ball is the force exerted by the
A. ball on the Earth.
B. ball on the hand.
C. hand on the ball.
D. Earth on the ball.
E. Earth on your hand.

6. A ball of mass m is fastened to a string. The ball swings in a vertical circle of radius R with the other end of the string held fixed. Neglecting air resistance, the difference between the string’s tension at the bottom of the circle and at the top of the circle is
A. mg B. 2 mg C. 4 mg D. 6 mg E. 8 mg

7. Three air track cars, shown in the accompanying figure, all have the same mass m. Cars 2 and 3 are initially at rest. Car 1 is moving to the right with speed v. Car 1 collides with car 2 and sticks to it. The 1-2 combination collides elastically with car 3. Which of the following is most nearly the final speed of car 3?
A. 0.17 v B. 0.50 v C. 0.67 v D. 0.80 v E. 1.0 v

8. A point object of mass 2m is attached to one end of a rigid rod of negligible mass and length L. The rod is initially at rest but free to rotate about a fixed axis perpendicular to the rod and passing through its other end (see diagram to the right). A second point object with mass m and initial speed v collides and sticks to the 2m object. What is the tangential speed vt of the object immediately after the collision?
A. v/3
B. v/2
C. v/3
D. v/2
E. 2v/3

9. Two artificial satellites I and II have circular orbits of radii R and 2R, respectively, about the
same planet. The orbital velocity of satellite I is v. What is the orbital velocity of satellite II?
A.v/2
B.v/2
C. v D. v 2 E. 2v

10. The gravitational acceleration on the surface of the moon is 1.6 m/s2. The radius of the
moon is 1.7 x 106 m. The period of a satellite placed in a low circular orbit about the moon is
most nearly
A. 1.0 x 103 s B. 6.5 x 103 s C. 1.1 x 106 s D. 5.0 x 106 s E. 7.1 x 1012 s

11. A uniform ladder of length L rests against a smooth frictionless wall. The floor is rough and the coefficient of static friction between the floor and ladder is m. When the ladder is positioned at angle q, as shown in the accompanying diagram, it is just about to slip. What is q?
A. q =m/L
B. tanq = 2m C. tanq =12m
D. sin q =1m
E. cosq = m

12. Three objects, all of mass M, are released simultaneously from the top of an inclined plane of height H. The objects are described as follows
I. a cube of side R.
II. a solid cylinder of radius R
III. a hollow cylinder of radius R
Assume the cylinders roll down the plane without slipping and the cube slides down the plane without friction. Which object(s) reach(es) the bottom of the plane first?
A. I B. II C. III D. I & II E. II & III

13. A massless rod of length 2R can rotate about a vertical axis through its center as shown in the diagram. The system rotates at an angular velocity w when the two masses m are a distance R from the axis. The masses are simultaneously pulled to a distance of R/2 from the axis by a force directed along the rod. What is the new angular velocity of the system?
A. w/4 B. w/2 C. w D. 2w E. 4w

14. A meter stick moves with a velocity of 0.60 c relative to an observer. The observer measures the length of the meter stick to be L. Which of the following statements is always true?
A. L = 0.60 m B. L = 0.80 m C. 0.80 m ² L ² 1.00 m D. L = 1.00 m E. L ³ 1.00m

15. A glowing ember (hot piece of charcoal) radiates power P in watts at an absolute temperature T. When the temperature of the ember has decreased to T/2, the power it radiates is most nearly
A. P B. P/2 C. P/4 D. P/8 E. P/16

16. Three processes compose a thermodynamic cycle shown in the accompanying pV diagram of an ideal gas. Process 1®2 takes place at constant temperature (300 K). During this process 60 J of heat enters the system. Process 2®3 takes place at constant volume. During this process 40 J of heat leaves the system. Process 3®1 is adiabatic. T3 is 275 K. What is the change in internal energy of the system during process 3®1?
A. -40 J B. -20 J C. 0 D. +20 J E. +40 J

17. What is the change in entropy of the system described in Question # 16 during the process 3®1?
A. +5.0 K/J B. +0.20 J/K C. 0 D. -1.6 J/K E. -6.9 K/J

18. A wave is described by the equation: y(x,t) = 0.030 × sin(5px + 4pt) where x and y are in meters and t is in seconds. The +x direction is to the right. What is the velocity of the wave?
A. 0.80 m/s to the left
B. 1.25 m/s to the left
C. 0.12 p m/s to the right
D. 0.80 m/s to the right
E. 1.25 m/s to the right

19. Two sources, in phase and a distance d apart,
each emit a wave of wavelength l . See
accompanying figure. Which of the choices for the
path difference DL = L1 – L2 will always produce
destructive interference at point P?
A. d sinq
B. x/L1
C. (x/L2)d
D. l/2
E. 2 l

20. You are given two lenses, a converging lens with focal length + 10 cm and a diverging lens
with focal length – 20 cm. Which of the following would produce a virtual image that is larger
than the object?
A. Placing the object 5 cm from the converging lens.
B. Placing the object 15 cm from the converging lens.
C. Placing the object 25 cm from the converging lens.
D. Placing the object 15 cm from the diverging lens.
E. Placing the object 25 cm from the diverging lens.

21. You are given two identical plano-convex lenses, one of which is shown to the right. When you place an object 20 cm to the left of a single plano-convex lens, the image appears 40 cm to the right of the lens. You then arrange the two plano-convex lenses back to back to form a double convex lens. If the object is 20 cm to the left of this new lens, what is the approximate location of the image?
A. 6.7 cm to the right of the lens.
B. 10 cm to the right of the lens.
C. 20 cm to the right of the lens.
D. 80 cm to the right of the lens.
E. 80 cm to the left of the lens.

22. Positive charge Q is uniformly distributed over a ring of radius
a that lies in the y-z plane as shown in the diagram. The ring is
centered at the origin. Which of the following graphs best
represents the value of the electric field E as a function of x, the
distance along the positive x axis?

23. Four point charges are placed at the corners of a square with
diagonal 2a as shown in the diagram. What is the total electric field
at the center of the square?
A. kq/a2 at an angle 45o above the +x axis.
B. kq/a2 at an angle 45o below the -x axis.
C. 3 kq/a2 at an angle 45o above the -x axis.
D. 3 kq/a2 at an angle 45o below the +x axis.
E. 9 kq/a2 at an angle 45o above the +x axis.

24. How is the charge -q distributed after it has reached equilibrium?
A. Zero charge on the inner surface, -q on the outer surface.
B. -Q on the inner surface, -q on the outer surface.
C. -Q on the inner surface, -q+Q on the outer surface.
D. +Q on the inner surface, -q-Q on the outer surface.
E. The charge -q is spread uniformly between the inner and outer surface.

25. Assume that the electrostatic potential is zero at an infinite distance from the spherical shell.
What is the electrostatic potential at a distance R from the center of the shell, where b ³ R ³ a?
A. 0 B. kQa
C. kQR
D. kQ- qR
E. kQ- q

26. If B2 were to burn out, opening the circuit, which voltmeter(s) would read zero volts?
A. none would read zero.
B. only V2
C. only V3 and V4
D. only V3, V4, and V5
E. they would all read zero

27. If B2 were to burn out, opening the circuit, what would happen to the reading of V1? Let V
be its original reading when all bulbs are functioning and let V’ be its reading when B2 is burnt
out.
A. V’ ³ 2V B. 2V > V’ > V C. V’ = V D. V > V’ > V/2 E. V/2 ³ V’

28. A particle with positive charge q and mass m travels along a path perpendicular to a magnetic field. The particle moves in a circle of radius R with frequency f. What is the magnitude of the
magnetic field?
A. mfq
B.2pfmq
C.m2pfq
D.mcqR
E.mqf2pR

29. Two wires, each carrying a current i, are shown in the diagram to the right. Both wires extend in a straight line for a very long distance on both the right and the left. One wire contains a semi-circular loop of radius a centered on point X. What is the correct expression for the magnetic field at point X? HINT: The magnitude of the magnetic field at the center of a circular current loop of radius R is μ0i/(2R).
A. μ0i/(4a) + μ0i/(2pa) out of the page
B. μ0i/(2a) – μ0i/(2pa) + μ0i/(2pa) out of the page
C. μ0i/(4a) + μ0i/(2pa) into the page
D. μ0i/(4a) + μ0i/(2pa) + μ0i/(2pa) into the page
E. μ0i/(2a) – μ0i/(2pa) into the page

30. You are given a bar magnet and a looped coil of wire. Which of
the following would induce an emf in the coil?
I. Moving the magnet toward the coil.
II. Moving the coil away from the magnet.
III. Turning the coil about a vertical axis.
A. I only B. II only C. I & II D. I & III E. I, II, III

1997 MULTIPLE CHOICE SCREENING TEST
ANSWER KEY(KUNCI JAWABAN
1. D 11. C 21. B
2. D 12. A 22. D
3. B 13. E 23. B
4. E 14. C 24. C
5. A 15. E 25. E
6. D 16. E 26. A
7. C 17. C 27. D
8. A 18. A 28. B
9. B 19. D 29. C
10. B 20. A 30. E

by: Denli

Comments
  1. Agung says:

    saya juga punya soal IPhO pertama dan kedua

  2. hupple nRz says:

    thanks yooooOO

  3. Jeem says:

    Saya punya soal fisika ni.. Aq dah lupa. Tlg aq ya?.

  4. dewa says:

    dewa mau minta tolong bwat sapa aja yang punya soal olimpiade fisika tolong ke email : potterholic@rocketmail.com
    thanx b4

  5. dinda says:

    thx ya…
    skalian buat latihan nih,,

  6. angga spansa says:

    thx yaw,skalian buat bljar olimpiade hari ini………

  7. oni says:

    jangan kunci saja pembahassan juga perlu.,!!

  8. Inry.moniung says:

    thankz buat soal-soal nya….

  9. thank you banget buat soal nya….

  10. alfa mongi says:

    thanks for all questions.it so really important for me…………………

  11. davit sipayung says:

    hai semuanya
    aku
    mau minta soal dong
    olimpiade
    nantikan ya
    davit sipayung juara 1 osn pti 2012
    juara satu olimpiade internasional 2013
    ingat ya namaku
    tar kalau udah tahun
    2012 pasti sang juara muncul
    he he he
    aminnnnnnnnn

  12. Sarah says:

    makasih bwat contoh soalnya ..
    Mudah-mudahan bisa bantu gw wadh ikutan olimpiade fisika di somewhere..

  13. Sarah says:

    Pokoknya maksih bgt wadh yang dah bikin blog nie…
    Mudah-mudahan Amal ibadahnya di terima disisi-Nya…
    Amien
    wkwweeeeeeew

  14. irul says:

    hai,,, saya minta tolong dunk..
    buat smuanya yang punya soal fisika tingkat mahasiswa dalam perlombaan apapun tolong dikirim ke email saya: kitas_kita@yahoo.com
    mohon bantuannya….

  15. meLinda says:

    toLong doNk yg poEnya soal2 oLimpiAde fisiKa tNgkat SMP KIrim ja ke mail saya aPalagi kaLu d kSh pNjelSAn.: Novel_candra@yahoo.co.id

  16. rina says:

    trims tuk soal2ny,klau ada yg bru lgi sy brhrp bsa mendptkn kbr dr bpk di email rina.4s59@yahoo.com

  17. jackson Lokinanta says:

    makasiiiii ya dah bwt blog ne,,,

    jd akuuu gx susa paya untuk nyari soal olim………

  18. yuni says:

    trim ya soalnya.pasti kubantu nyebarin caragratis dptin soall olimpiade fisika.pastilah bermanfaat,soalnya banyak yang pengen gratisan ilmu.sekali lsgi makasih yaaa

  19. peni faridah says:

    izin kopi. jazakallohu khoiron katsiro.

  20. Micromer says:

    semoga saya jadi juara I osn pertamina dan medali Emas ONMIPA PTI amin

    Bayu Kr.

  21. Yasin ybic says:

    wow jadi Davit Sipayung sudah ngrencanain menang olimpiade dari 3 tahun yang lalu?
    btw aq masih bingung buat apa kita menang olimpiade, bgmn klo kita buat suatu ikatan ato komunitas Sains Indonesia semacam royal society gitu, biar scientist Indonesia tdk tereksitasi dari atom Indonesia. So biar ilmu kita berguna bagi nusa bangsa, karna kepandaian hanyalah anugrah untuk sesama. ox

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s